cień

Ksylitol

Ksylitol to substancja słodząca, stosowana jako naturalna alternatywa dla
tradycyjnego cukru. Produkowany jest z kory brzozy i nazywany zastępczo
cukrem z brzozy. Wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier. Doskonale nadaje się
do słodzenia napojów, deserów, ciast oraz gotowania.




Ksylitol charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami:
• ogranicza nieświeży oddech
• ma korzystny wpływ na mineralizacje kosci i jest zalecany w prolaktyce osteoporozy, dzieki zwiekszeniu przyswajalnosci wapnia
• bezpieczny zamiennik cukru w diecie dla diabetyków
• posiada czternastokrotnie nizszy Indeks Glikemiczny (IG = 9)
• trawienie odbywa sie przy niskim udziale insuliny obnizajac poziom glukozy we krwi
• posiada ok. 40% mniej kalorii niz tradycyjny cukier
• zmniejsza łaknienie na cukier
• hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjajacenamnazaniu plesni i drozdzaków w przewodzie pokarmowym
• zapobiega próchnicy, reminalizuje szkliwo, przywracawłasciwe pH w ustach